Привітання

Трохи історії. Різдво Христове

Різдво - день примирення, доброти, миролюбності.Різдво-свято тихий, домашній, спокійний. Це свято духовний. За столом збираються тільки члени сім'ї і найближчі друзі.Згідно старозавітним пророкам, Христос народився в місті Віфлеємі у 5508 році від створення світу. Першими про його народження дізналися пастухи. Прийнявши всім серцем цю звістку, вони відправилися поклонитися немовляті. Східні мудреці - волхви, також повірили в Христа, зробили важкий шлях до місця його народження.Але були й такі, як цар Ірод, який побажав смерті йому. Коли він зрозумів, що його задум знайти немовляти не здійснився, наказав убити у Вифлеємі і його околицях усіх хлопчиків від двох років і молодше. Він розраховував, що серед убитих буде і Богомладенець, в якому бачив претендента на царський престол. Так було погублено 14000 немовлят. Вони вважаються першими мучениками за Христа.Різдво Христове є одним з найкрасивіших та видатних християнських свят. У всьому християнському світі, в тому числі і на Русі, Різдво завжди наголошувалося з особливим благоговінням. У цей день всюди стоять прикрашені ялинки, символізуючи євангельське древо, горять свічки, подібно до тих, які горіли в Віфлеємському хліві. У багатьох країнах в різдвяні ночі діти виходять на вулиці з співом пісень-колядок. Напередодні різдва іменується «святвечором». Увечері 6 січня називався також «коляди». Святвечір - це завершальний день Різдвяного посту. Церковний статут наказує в цей день строгий піст з повним утриманням від їжі "до першої зірки", що символізує різдвяну зірку, що сповістила волхвам різдво Христа. Назва «святвечір» від слова «сочиво», так іменувалося ритуальне блюдо, обов'язкове в цей вечір. Воно готувалося з макового або мигдалевого «молока» змішаного з медом, і каші з червоної пшениці або ячменю, жита, гречки, гороху, сочевиці. Туди додавалися цілі або подрібнені ядра волоських горіхів, солодкого мигдалю, розтертого маку. Цим блюдом починалася трапеза як в Різдвяний, так і у Водохресний святвечір.Святвечір в християнському світі вважається виключно сімейною вечерею. В цей день в будинку панують спокій, любов і злагода. У старовину стіл посипали сіном, потім стелили скатертину, в центрі столу ставилося блюдо з сочивом та інші страви. Досить було і напоїв, як прохолодних, так і міцних. У храмах в ці святкові вечірні години йшло урочисте богослужіння ..У старі часи, коли годинник били опівночі, всі обмінювалися подарунками, вітали один одного, загадували бажання. Адже вважалося, що на Різдво небо розкривається землі, і сили небесні виконують все задумане. Але бажання обов'язково повинні бути добрими.Наступний день після Різдва присвячується Матері Христа Спасителя Пречистій Діві Марії. Від зібрання віруючих в храм для прославляння і подяки Її, цей день називається Собором Пресвятої Богородиці.Дванадцять наступних днів після Різдва називаються святими днями або святками (до 17 січня). Пост в ці дні відміняється. Святки - це не тільки радість і веселощі. Наші благочестиві предки на святки творили справи милосердя, слідуючи заповіді Спасителя: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк. 6, 36).

Бесплатный хостинг uCoz